Spoznajme sa s Fluiballom – dynamickou loptou!

Na prvý pohľad jednoduchá vec – lopta s farebnou tekutinou, na druhý pohľad vynikajúca cvičebná a rehabilitačná pomôcka.

Čo to vlastne je? Je to lopta rôznych veľkostí naplnená tekutinou rôzneho objemu. Jedná sa o demineralizovanú zafarbenú vodu, ktorá v lopte nemení svoj objem, ale mení dynamickú vlastnosť lopty. Pri akomkoľvek pohybe sa vytvára v lopte ďalší pohyb, ktorý vás prinúti zapojiť ďaleko viac svalov, ako keby ste cvičili napríklad s medicinbalom. Vzniká tým ďalšia zaujímavá vlastnosť, ak cvičíte napríklad s 3kg fluiballom, svaly musia pracovať viac a pocitovo pracujete so štyrmi kilami.

Lopta je prakticky nezničiteľná, unesie obrovskú záťaž. Môžete ju hodiť o zem, skákať po nej, hádzať o stenu. Je ľahko umývateľná.

Výborná vlastnosť je aj nepredvídateľnosť pohybu. Urobíte pohyb s rukou, ale voda v lopte si vytvára ďalší pohyb. Tým trénuje aj vaše reakcie, kedy telo musí reagovať na pohyb, ktorý nečaká. Trénujú sa tak nielen svaly, ale aj neuro-muskulárne prepojenie. Zjednodušene povedané, do cvičenia je zapojená aj myseľ. S fluiballom sa nedá cvičiť bezducho a mylieť pri tom na to, čo budete variť. Nedovolí vám to.

Zapojíte vždy tie správne svaly. Fluiball vás svojimi vlastnosťami donúti cvičiť správne. Vo veľa prípadoch vás nepustí do pozícií, v ktorých by ste si mohli ublížiť, pretože by bolo náročné sa do nich dostať.

Cvičíte svaly aj o ktorých neviete. Jednoduchý pohyb, ako napríklad predpaženie s fluiballom aktivuje ďaleko viac svalov, ako napr. s činkou, pretože tekutina sa hýbe a vaše svaly to musia skoordinovať. Platí to pri všetkých pohyboch.

Vieme do toho vniesť viac dynamiky. Jedna z možností je trasenie – shake, kedy trasiete s loptou ako keby ste chceli vodu poriadne pomixovať. Spin – kedy krúživým pohybom točíte tekutinu vo vnútri a pohyb s loptou je minimálny. Impulz – kedy vystrelíte loptu pred, nad, pod seba a pritiahnete späť. Držať v rôznych pozíciách je tiež náročné.

Lopta sa dá upraviť aj pomocou pumpy, kedy si viete odobrať vzduch pre lepší úchop do jednej ruky, napríklad aj ako kettlbell a následne znovu prifúknuť.

Využiť sa dá naozaj skoro pri všetkých cvičeniach. Aj v kombinácii s inými pomôckami. Napríklad bosu, kedy pracujú dve balančné pomôcky. Miesto si nájde vo fitku, pri jóge, jumpingu, rôznych body workoch, kruhových tréningoch, pilatese, cvičeniach pre zdravý chrbát a aj pri rehabilitáciách. Vďaka tomu, že to je lopta, dá sa s ňou cvičiť aj v bazéne, kde oceníte jej vlastnosti.

16 cm je takzvaná rehab. Používa sa pravažne v rehabilitáciách, alebo ako jednoručky. Vyrába sa v 4 váhových kategóriách: 0,5, 0,75, 1 a 1,5 kg.

26 cm má rôzne farby a váhy: 1, 2, 3, 4, 5, 6 kg. Využite skutočne rôznorodé.

30 cm sú váhy od 7 po 12 kg, ktoré vám dajú naozaj zabrať.

55 cm a 56 cm sú fitlopty 11 a 12 kg.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Žiadne produkty v košíku.
0